דירה בירושה

קבלת דירה בירושה היא לרוב אירוע משמח המהולה בעצב. אך יחד עם קבלת הדירה שערכה רב עולות שאלות רבות שיש חשיבות רבה שהיורשים ייתנו עליהם את הדעת.

דירה בירושה

קבלת דירה בירושה היא לרוב אירוע משמח המהולה בעצב. אך יחד עם קבלת הדירה שערכה רב עולות שאלות רבות שיש חשיבות רבה שהיורשים ייתנו עליהם את הדעת.

כך לדוגמה:

  • איך מבצעים הערכת שווי דירה שתהיה מקובלת על כל היורשים?
  • איך מוכרים את הדירה כאשר היא נראית ישנה ומרופטת?
  • איך מבצעים העברת רישום דירה שהתקבלה בירושה ברשם המקרקעין – הטאבו?
  • כמה מס אדרש לשלם על מכירת דירה בירושה?
  • האם יש מס שבח, ומה גובה המס שבח שיישלמו היורשים במכירת הדירה?
  • האם יש מס רכישה, מה גובה מס הרכישה שיישלמו היורשים שזכו בנכס?

חשוב לזכור שכאשר יש יותר מיורש אחד לדירה על כל הצדדים להתאגד ולהסכים יחד על הפעולות שייעשו מאחר והם נמצאים בשיתוף מקרקעין בין אם יירצו בכך ובין אם לאו. המשמעות בשיתוף מקרקעין היא שבמידה ולא נאמר אחרת בצוואה שחיבר המנוח יהיו כל היורשים שווי זכויות בנכס ובקבלת ההחלטות. עבודה מסודרת וקבלת החלטות בצורה נכונה יכולים להיות משמעותיים מאוד עבור כל הצדדים שיוכלו לבחון את הדרך הטובה ביותר לזכות בנכס וזאת כדי שלא נדרש לשלם לאחר מכן מסים אותם אין ברצוננו לשלם.

הערכת שווי דירה על ידי שמאי או מתווך דירות

כאשר מספר יורשים זוכים יחדיו בדירה או אף בדירות בירושה צפויים להיות חילוקי דעות לגבי נושאים רבים. אחד הנושאים המורכבים ביותר היא הערכת הערך לדירה בירושה וזאת במיוחד כאשר כלל היורשים אינם מבינים בעסקי נדל"ן ולא בהכרח מבינים לעומק העניינים את השווי האמיתי של הנכס. יורשים רבים זוכים לבתי קרקע על שטח רחב ידיים בערים הגדולות ובשווי רב ובמקרים אלו נדרשים הצדדים לקרוא לעזרת אדם בלתי מעורב שייבצע בדיקות שונות ויעריך את השווי המדויק של הנכס. על הצדדים כולם להסכים יחד על מהות הבדיקה ועל איש המקצוע שיעשה זאת. ניתן לבחור באחד משלשה דרכים לבצע הערכה של הנכס/ים:

  • הזמנת מתווך דירות מנוסה ומקצועי מהסביבה המידית שידע להעריך על סמך עסקאות קודמות את שווי הנכס.
  • הזמנת שמאי מקרקעין מומחה שידע להבחין ביתרונות ובחסרונות של הנכס ולקבוע את המחיר הנכון ביותר לנכס.
  • במידה ומדובר בשטח, ניתן להזמין אנשי שיווק או משקיעים שיציעו הצעות על הקרקע תוך התייעצות עם אנשי מקצוע.

רק לאחר שכל הצדדים הסכימו על הערכה כלשהי ניתן לדון על האפשרות שאחד מהיורשים ירכוש את חלקיהם של היורשים האחרים (יש מס רכישה – ראו למטה) או לחלופין יירשמו הצדדים יחד את הזכויות שלהם על הדירה המשותפת בהסכם שיתוף מסודר אל מול רשם המקרקעין כפי שמופיע מטה.

הכנת דירה שהתקבלה בירושה להצגה ומכירה

במקרים בהם בוחרים למכור את הדירה שהתקבלה בירושה. לרוב מדובר בבתים בהם התגוררו מבוגרים ולכן הם לא יהיו מטופחים יתר על המידה ובמקרים רבים אף הותאמו למגורים של אדם מבוגר והמשמעות היא שיש לבצע שינוים בנכס לפני שניתן יהיה למכרו במידה ורוצים לקבל עליו את הערך המקסימלי. כדי לעשות זאת מומלץ לקרוא לעזרת בעלי מקצוע שיידעו לפנות את מלאי הרהיטים והמוצרים שנמצאים בבית (ניתן להעבירם למחסן זמנית) וזאת כדי שניתן יהיה לכסות את המרצפות בפרקט, את החלונות בווילונות חדשים, לצבוע את הקירות ולהדביק מדבקות קיר נאות על גבי הקירות החשופים ולהתקין גופי תאורה נעימים וצעירים.

כדי להכין דירה ישנה ומרופטת ולמכור את הנכס מהר מומלץ להשתמש באחד המדריכים הבאים:

איך למכור דירה: איך למכור דירה מהר וללא תיווך?

פרסום דירה להשכרה באתרים להשכרת דירות – המדריך המלא.

טיפים למכירת דירה: איך למכור דירה במחיר הגבוהה מהשווי האמיתי ?

העברת בעלות בטאבו לדירה שעברה בירושה

כדי להעביר דירה בירושה ליורשים גם ברשם המקרקעין יש לפעול בסדר הפעולות הבא:

יש להגיש בקשה לצו ירושה או בקשה לקיום צוואה (במידה והושארה צוואה) בלשכת הרשם לענייני ירושה במשרד המשפטים.

מומלץ לפנות בסיוע עו"ד ולחתום על צו ירושה.

עו"ד יפנה בשמכם ללשכת הרשם לענייני ירושה הקרוב אליכם.

ברשם לענייני ירושה יבדקו שאין צוואות קודמות, תיקים, ואף יפרסמו הודעה בעיתונות על כך.

ממתינים לקבלת התנגדויות לצוואה – ברוב מוחלט של המקרים אין התנגדויות.

לאחר שהכול עובר כשורה ניתנת ליורשים צו ירושה או צו קיום ירושה.

לאחר קבלת צו הירושה ניתן לגשת לרשם המקרקעין ולהעביר את הבעלות על הדירה על שמכם.

יש להביא צו ירושה או צו קיום ירושה – מקורי!.

יש להביא אישור מהעירייה או מהמועצה המקומית שמאשר שאין חובות למנוח על ארנונה או היטלי השבחה וכ"ו.

יש להביא טופס הורשה מקורי החתום על ידי היורש או היורשים ועורך דינם.

צילומי תעודות הזהות של כלל היורשים.

לשלם את אגרת התשלום להעברת בעלות 125 ש"ח (לתשלום באינטרנט)

מסים על דירה בירושה

סעיף 4 לחוק מיסוי מקרקעין קובע ש"הורשה איננה מכירה או פעולה באיגוד לעניין חוק זה" כלומר, כל עוד אין מכירה בפועל של הדירה היורשים אינם מחויבים בתשלומי מס. אין הדבר אומר שהם לא יישלמו מס. אלא, שהם ישלמו את המס רק כאשר הם ימכרו את הדירה בפועל. במידה והדירה נמסרה כמתנה קודם לפטירת המנוח יהיה על המקבל לשלם מס רכישה כקבוע בחוק וסכום מס הרכישה נעמד על 1/3 מגובה המס שיישלמו כולם על דירה דומה. במידה והדירה הועברה לאחר הפטירה כירושה החוק פוטר את היורשים ממסי רכישה ומסי שבח. אך יש להבדיל!:

הנפטר השאיר בירושה דירה אחת בלבד: ייהנה היורש או היורשים מפטור מלא ממס רכישה ומס שבח.

הנפטר השאיר בירושה יותר מדירה אחת:  יהיה על היורש או היורשים לשלם מס שבח על השבחת הנכסים (דירות ישנות מאוד מחויבות ברף הגבוהה)

כדי לזכות בהטבות מס ולא לשלם מס בכלל:

על הדירה שנמכרת להיות "דירה מזכה".

המוכר הוא בן זוגו של המוריש, או צאצא של המוריש, או בן זוגו של צאצא של המוריש.

לפני פטירתו היה המוריש בעלים על דירה אחת בלבד.

במידה והמוריש היה עוד בחיים והיה מוכר את הנכס היה פטור ממיסוי על המכירה.

ישנם מקרים (כאשר יש נכסים רבים) בהם עדיף להעביר את הדירה לילדים עוד בחיים כך שייחשב כמתנה וכך ייחסכו מסים רבים שמוטלים על הילדים. כדי לבדוק האם אכן כדאי להעביר את הדירה כמתנה ולא כעיזבון מומלץ לבצע תחשיב מסוים שמתבסס על אומדן צפוי לערך הנכסים בבוא היום ובגיל 120 של הנפטר. כאשר יש ריבוי נכסים כדאי להידבר עם רואה חשבון ואו עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין שיעזור לכם להעריך את האופן בו כדאי להעביר את ההון בין הדורות.

*כאשר יורש אחד רוכש את חלקיהם של היורשים האחרים, יהיה עליו לשלם מס רכישה וזאת מאחר ורכישה זו אינה חלק מהירושה אלא מעסקה נפרדת בין הצדדים.

רוצים לפנות אל מתווך? לחצו כאן למעבר ליצירת קשר.

נקודה חשובה לפני סיום ,במשרד האוצר ובמשרד השיכון והבינוי עמלים על תכניות רבות המוצעות לחסרי דיור, לדוגמה: מחיר למשתכן.

ההתניה החשובה מכל היא שלא תהיה לזכאים לדיור דירה או זכויות לדירה ב6 השנים החולפות. במידה ואתם זוכים לדירה בירושה ייתכן וכדאי יהיה למכור את הנכס באופן מידי לטובת אחד האחים מבלי שהדירה תעבור ותירשם על שמכם כך שלא יירשמו על שמכם זכויות בנכס שהועבר בירושה ותמנעו מהאפשרות להשתתף בהגרלות על דירות המוזלות ב20-30% ממחיר השוק. כלומר, במידה ואתם כמה אחים ולכל אחד רק חלק בנכס יהיה חבל לפספס הזדמנויות משמעותיות בעבור ערך כלכלי נמוך. – השיקול שלכם.

תוכן עניינים

אולי יעניין אותך גם..
א'-ב' בנדל"ן
גוש / חלקה

זהו האופן בו מחולק הקרקע בספרי הרישומים של רשם המקרקעין הקרוי גם טאבו. איתור גוש חלקה לפי מידע חלקי ככתובת או פרטי רחוב בהחלט אפשריים ועימם אנו יכולים לברר פרטים רבים יותר אודות הסביבה של הנכס אותו אנו רוצים לקנות או לבחון. כידוע, כדי לבצע הערכת שווי דירה או מענה לשאלה כמה שווה הדירה שלי נדרש בין השאר להבין מה צופן העתיד וכמובן כמה דרשו מוכרי דירה דומה בעסקאות קודמות ומשכך להבין מהו המחיר בשוק של הנכס שלכם.

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
ריבית משכנתא

ריבית משכנתא הינה ריבית על ההלוואה שנטלנו. הבעיה בריבית זו שלרובנו אין מושג מה היא אומרת ומה משמעותה על הלוואת המשכנתא שאנו נוטלים. במאמר זה אנו נפרוס את סוגי הריביות שקרוב לוודאי שנתקל בהם במהלך בקשה למשכנתא וכדי שלא תצאו חסרי ידע הכנו עבורכם מילון ריבית מתומצת ומסודר בו ניתן סקירה קצרה ועניינית לכל סוגי ריבית משכנתא שחשוב שתדעו כדי שהבנק לא יעבוד עליכם.

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
היטל השבחה

היטל השבחה הנו אחד מתשלומי החובה שנופלים על כתפיו של בעלי קרקע או בעל זכויות חכירה לדורות ולמרות העובדה שמדובר בהיטל משמעותי וכבד על בעלי הקרקע ישנם מקרים שזהו אירוע משמח במיוחד וזאת מאחר והיטל השבחה נגבה לאחר שהוועדה המקומית מאשרת תכנית שמתייחסת בין היתר לקרקע שבבעלותכם וכתוצאה מאישור זה ערך הקרקע עולה. לרוב בעליה קרקע הוא זה שמשלם את ההיטל אלא אם כן הקרקע נמכרה וכסעיף בחוזה מכר נכתב שהקונה הוא זה שיישא בעלויות היטל ההשבחה.

למידע נוסף »
שטר חוב

מה זה שטר חוב שכירות? שטר חוב זה מסמך בו אדם מתחייב בכתב לשלם סכום כסף קבוע מראש במידה ועבר על תנאי החוזה / נמנע

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
ועדה מקומית

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אחראית על הנפקת היתרי בנייה בהתאם לתקנות התכנון והבנייה בשטחים בהם קיימת תוכנית בניין עיר מאושרת. כמו כן, בשנת 1995 ניתנה לוועדה המקומית סמכות לאשר שינויים בתוכניות מתאר מקומיות, בהתאם לרשימה סגורה של נושאים .
מטרתה של סמכות זו, היא לקצר את הליכי התכנון. אולם בתי המשפט קבעו שהסמכות שהועברה לוועדה המקומית מסגרת התיקון היא מצומצמת ומאפשרת עריכת שינויים מינוריים בלבד בעלי "השלכה מקומית מצומצמת". בשנת 2014 תוקן חוק התכנון והבנייה פעם נוספת, והורחבו משמעותית הסמכויות של הוועדות המקומיות.

למידע נוסף »
תקופת הבדק

תקופת הבדק ותקופת האחריות הן זכויות של רוכשי דירה מקבלן. רבים מתקשים להבין מה ההבדל בין תקופת הבדק ותקופת האחריות ומעבר לכך קשה לדעת מה

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
מה זה זיקת הנאה?

זיקת הנאה היא זכות קניינית עצמאית הניתנת לאדם או לישות, להשתמש מקרקעין שהם בבעלות אדם אחר. הזכות טבועה במקרקעין ולא באדם ספציפי (למשל זכות מעבר), היא חייבת ברישום בטאבו. מקרקעין בהם יש זיקת הנאה קרויים מקרקעין כפויים. במילים אחרות, בעסקה של זיקת הנאה בעל המקרקעין הכפופים מתיר לאחר לעשות שימוש מסוים במקרקעין שבבעלותו.

למידע נוסף »
טאבו

טאבו הנו דבר שלא ניתן למחלוקת. רישום בטאבו מוכר לכל המוכרים והקונים כדבר המשמעותי והחשוב ביותר שיש לבדוק לפני התקדמות במשא ומתן לרכישה או מכירה

למידע נוסף »
חכירה

חכירה היא זכות קניינית אותה אנו רוכשים בכסף ובעצם, חכירה דומה מאוד לשכירות רגילה אך בשונה משכירות רגילה שלרוב תימשך מספר שנים בודדות הרי שחכירה

למידע נוסף »
כתב שיפוי

בעל הבית איבד את הערבויות שלכם לשכר דירה ? בקשו כתב שיפוי לפני שאתם מעבירים לו ערבות נוספת! כתב שיפוי נועד להגן עליכם כאשר אתם

למידע נוסף »
לוח סילוקין

לוח סילוקין היא טבלה מסודרת המציגה את החזרי המשכנתא. ניתן לראות בה את שלבי ההחזר של הלוואה הנפרעת במספר תשלומים. לוח הסילוקין נגזר מהסכם ההלוואה,

למידע נוסף »
מכתב כוונות

מכתב כוונות הוא מסמך משפטי – בנקאי אשר מתקבל לאור בקשת הלווה / נוטל המשכנתא ונדרש לרוב כאשר בכוונת הלווה למכור את הנכס הממושכן לבנק.

למידע נוסף »
נסח טאבו

נסח הטאבו הנו תדפיס דיגיטלי מתוך ספר הרישומים של רשם המקרקעין. רשם המקרקעין הנו הגורם המוסמך במשרד המשפטים לקבוע בעלות על נכסי מקרקעין. בכל עסקה

למידע נוסף »
סטייה ניכרת

הקלות המצטברות עלולות ליצור מצב שאופי הסביבה ישתנה מההגדרות המפורטות באותו אזור בתוכנית בנין עיר, לכן חוק התכנון והבנייה מתנה את ההקלות בכך שהסטייה לא

למידע נוסף »
ערבות לחוק המכר

חוק המכר דירות הנו חוק אשר נועד להגן על רוכשי דירות חדשות. משרד הבינוי והשיכון אמון להשגיח ולפקח מקרוב על כך שכל רוכשי הדירות ידעו

למידע נוסף »
פיתוח קרקע/ מבונה

בישראל, היטל פיתוח הוא מס מוניציפלי, המהווה תשלום חובה שנדרש מבעל מקרקעין או מחוכר לדורות, על ידי רשות מקומית או תאגיד מים וביוב, בזמן הנחת

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
אישור עקרוני למשכנתא

אישור עקרוני למשכנתא הנו אישור הכרחי שיש לבקש מהבנק לפני שממשיכים בתהליך רכישת דירה. אישור עקרוני למשכנתא הוא הדרך בו הבנק נותן לכם אור ירוק להתקדם אל עבר עסקה כאשר הבנק מצידו מסתמך על מידע שאתם מסרתם לו. אישור זה הוא צעד חשוב אל עבר דירה חדשה ומאחר ויש מעט בלבול בנושא אנו ננסה לתמצת ככל האפשר ולספק לכם תשובות מהירות וקלילות לשאלות הפופלריות בנושא.

למידע נוסף »
צו בתים משותפים

צו המורה על רישום בתים משותפים בפנקס הבתים הרשומים. רישום בית משותף בפנקס הבתים המשותפים מאפשר בעצם זיהוי ייחודי של כל אחת מהדירות ובכך גם

למידע נוסף »
בתים להשכרה בשרון
א'-ב' בנדל"ן
בדק בית

בדק בית, הוא נושא מעניין מאוד, כאשר אנו רוכשים רכב יד שנייה ניקח את הרכש החדש לבדיקה במוסך מוסמך וניפרד מכ-600 ש"ח על רכב בשווי 40,000 ש"ח הרי שבדירה אנו משום מה נוהגים לסמוך על המזל ולקוות לטוב. הרוב המוחלט של רוכשי דירות אינם נוהגים להזמין חברות בדק בית שיבדקו שגם בנכס מקרקעין הכל תקין מתחת למכסה המנוע. תמוהה הדבר שהרי אנו לא נוכל לדעת האם הדירה שקנינו בבניין בעל תשתיות ראויות ואין ביכולתנו לדעת האם יש בעיות צנרת, נזילות ועוד שפע של בעיות אפשריות מבלי להזמין חברת בדק בית שתעשה זאת עבורנו..

למידע נוסף »
"קומבינציה"

עסקת קומבינציה עסקת אחוזים היא עסקת חליפין שבמסגרתה מוכר בעל זכויות במקרקעין רק חלק מזכויות לקבלן תמורת חלק בנכס שייבנה על חלקו במגרש – בדרך

למידע נוסף »