fbpx

ייפוי כוח נוטריוני

חתימה על יפוי כוח, אינה דורשת, ככלל, את נוכחותו או חתימתו של עורך דין. אולם, במקרים מסוימים, סבר המחוקק כי יש צורך בחתימתו של עורך דין נוטריון.

סעיף 20 לחוק הנוטריונים, העוסק ביפוי כוח נוטריוני, מונה שני מקרים, בהם נדרשים הצדדים לחתימת נוטריון על יפוי כוח:

המקרה הראשון הוא יפוי כוח כללי.
המקרה השני הוא יפוי כוח שעניינו עסקאות במקרקעין, הטעונות רישום בלשכת רישום המקרקעין (טאבו).

בשל חשיבותם המשפטית והכלכלית של יפויי כוח אלו, קבע המחוקק כי אין לחתום עליהם, אלא בנוכחותו של נוטריון.

מהו ייפוי כוח?

אחת הפעולות המשפטיות השכיחות ביותר, היא חתימה על יפוי כוח. במסגרת יפוי כוח, מעניק המייפה, הרשאה לאדם אחר, לפעול בשמו בעניין מסוים.

ככלל, אין חובה לפנות לעורך דין לשם חתימה על יפוי כוח, אולם במקרים של יפוי כוח כללי ויפוי כוח לביצוע עסקת מקרקעין, הטעונה רישום, חובה לפנות אל עורך דין נוטריון.

יפוי כוח נוטריוני – שני סוגים

סעיף 20 לחוק הנוטריונים, קובע כי בשני מקרים, חייבים הצדדים, לפנות אל נוטריון, על מנת שיפוי הכוח יהיה בר תוקף.

המקרה הראשון הוא יפוי כוח כללי, אשר מעניק למיופה הכוח, הרשאה רחבה, לבצע פעולות בשמו של מייפה הכוח. בשל היקף הסמכות שניתנת למיופה הכוח, סבר המחוקק כי ראוי שיפוי כוח שכזה, ייחתם בפני נוטריון.

המקרה השני הוא יפוי כוח לביצוע עסקת מקרקעין הטעונה רישום. עסקת מקרקעין, הטעונה רישום בטאבו, היא עסקה בעלת ערך כלכלי רב ועל כן, ביקש המחוקק לוודא, כי יפוי כוח שכזה, לא ייחתם ללא נוכחותו של עורך דין נוטריון.

כוחו של יפוי כוח נוטריוני

איזו משמעות יש לעובדה כי צדדים ליפוי כוח כללי / יפוי כוח מקרקעין, מחויבים לפנות למשרד נוטריון, לשם חתימה על יפויי כוח אלו?

חתימתו של נוטריון על גבי מסמך משפטי, מהווה גושפנקא לתקינותו וכשרותו של המסמך. לאור המשמעות הענפה של ייפוי כוח אלו, סבר המחוקק כי נדרשת מעורבותו של נוטריון בפעולה זו.

תפקידו של עורך דין נוטריון

המבקש לחתום על יפוי כוח נוטריוני, יפנה אל עורך דין נוטריון. על פי סעיף 20 לחוק הנוטריונים, על הנוטריון לערוך את יפוי הכוח, או לאמת את החתימות שעל גביו.

האם נושא הנוטריון באחריות נוספת כלפי הפונה? בהחלט שכן. על הנוטריון לוודא כי מייפה הכוח מבין את המשמעות המשפטית של חתימתו על יפוי הכוח.

במקרים בהם, ישנו ספק לגבי כשרותו המשפטית של הפונה לביצוע הפעולה, אל לו לנוטריון לאשרה, אלא לאחר ששוכנע בדבר הכשרות המשפטית.

 

סמכויות נוספות של נוטריון:

ציבור הנוטריונים, מוסמך להעניק מגוון של שירותים נוטריונים, כקבוע בחוק. יפוי כוח נוטריוני, הוא ללא ספק אחד מן השירותים החשובים בהם, אך ישנם גם רבים נוספים, כדוגמת:

 

  1. אימות הסכמי ממון: בני זוג המבקשים לחתום על הסכם ממון, טרם נישואיהם, צריכים לפנות אל נוטריון או לבית המשפט, לאימות ההסכם.
  2. עריכת צוואה: חוק הירושה מסמיך את הנוטריון לערוך צוואה כרשות. בשל מעמדו של האישור הנוטריוני, בוחרים אנשים רבים, לערוך צוואה בפני נוטריון.
  3. אישור נכונות תרגום: מבקש אדם להגיש לבית המשפט או לגופים ציבוריים אחרים, מסמך משפטי אשר יצא ממדינה זרה, עליו יהיה לפנות אל עורך דין נוטריון, לתרגום המסמך.

הנוטריון יכול לתרגם את המסמך, או לאשר את נכונותו של תרגום הבוצע על ידי אחר.

יפוי כוח נוטריוני הוא אחד משניים: יפוי כוח כללי ויפוי כוח לביצוע עסקת מקרקעין, הטעונה רישום בטאבו. טרם יערוך יפוי כוח, או יאמת את החתימות שעל גביו, יוודא הנוטריון, כי מייפה הכוח מבין היטב את המשמעות המשפטית שבחתימתו.

כתיבת תגובה

סגירת תפריט
WhatsApp chat

רוצים לדעת כמה הבית שלכם שווה?

קבלו מאיתנו דו"ח מקצועי להערכת שווי נכס ממומחי הנדל"ן שלנו

מלאו את פרטי הנכס שלכם ותוכלו לדעת כמה הוא שווה 👇

Call Now Button