תקופת הבדק

תקופת הבדק

תקופת הבדק ותקופת האחריות הן זכויות של רוכשי דירה מקבלן. רבים מתקשים להבין מה ההבדל בין תקופת הבדק ותקופת האחריות ומעבר לכך קשה לדעת מה התוקף של כל אחת מהתקופות הללו ואיך מתנהלים במידה ואכן מתגלים ליקויים שונים בדירה שרכשנו. במאמר זה נסביר מה היא תקופת בדק, מהי תקופת אחריות, מה ההבדלים ביניהם ועל מי מוטלת האחריות להוכיח את הנזקים שהתגלו.

תקופת הבדק:

חוק המכר דירות מגדיר מגוון רחב של נושאים שמטרתן להגן על רוכשי הדירות. כפי שהחוק מחייב את הקבלן להעמיד ערבויות שונות לכספי הרוכשים כך הוא גם מחייב את הקבלן להיות אחראי לעבודתו ובעצם להקנות תקופה מינימלית בה הדיירים יכולים לאתר בעיות ומחובתו לתקנם. כדי לצמצם ככל האפשר את הצורך בתיקונים לאחר מסירת הדירה הקבלן דורש מרוכשי הדירות לעבור ולבדוק היטב את הנכס לבד ואו עם חברת בדק בית בניסיון לאתר פגמים, ליקויים וחובת תיקונים. במידה ואכן מצאו הם יתוקנו ובמידה והכל בסדר יתבקשו הדיירים לחתום על פרוטוקול מסירה בה בעצם הם מאשרים שככל הנראה לעין הקבלן אכן עמד בהתחייבויותיו ושהם מרוצים מהקניין שנעשה.

כל רוכש דירה זכאי לאחריות בשני רמות שונות:

תקופת הבדק – זהו הזמן בו הדיירים צריכים להעלות כל בעיה ואחריות הקבלן לתקן זאת.

תקופת האחריות – הקבלן אחראי לתיקון הליקוי רק במידה והדייר הוכיח שהקבלן אשם בכך.

כלומר, התקופה הראשונה שמתחילה מיד לאחר מסירת המפתחות לדירה מכונה "תקופת הבדק", תקופה זו יכולה להימשך בין שנה אחת ועד שבע שנים בהתאם למהות הליקוי. לאחר תום תקופת הבדק מתחילה תקופה חדשה שעומדת לרוב על שלוש שנים והיא "תקופת האחריות" בה הקבלן עדיין אחראי לעבודתו אך על הדייר מוטלת חובת ההוכחה במידה והוא רוצה שהקבלן יבצע תיקונים וזאת למרות שבתקופת הבדק לא עלה בדעתו לבקש תיקונים אלו. כמובן, שבמקרים בהם מדובר בליקוי משמעותי שלא ניתן לייחסו בצורה זו או אחרת לדייר המתגורר בנכס הקבלן יישא באחריות שנתן.

ישנם מקרים בהם למרות שעברו שנות הבדק ועברו שנות האחריות ולמרות זאת הקבלן עדיין נושא באחריות לתקן ליקויים וזאת כאמור כאשר יש בעיות משמעותיות בבניין. לדוגמה, הבניין אינו יציב, הבניין אינו בטוח למגורים, וכל נזק אחר שמקורו בשלד הבניין ואו ביסודות שהונחו ושלא ניתן היה לגלותם במהלך המגורים בבניין. דוגמה נוספת, כאשר הדייר התריע וביקש שהקבלן יתקל ליקויים אך הקבלן בתורו סירב או דחה ודחה את הבקשה הרי שגם אם עברו שנות האחריות יישא הקבלן באחריות וזאת מאחר והבקשה הופנתה אליו בתוך תקופת האחריות.

מהי תקופת בדק? פירוט עדכני.

אי התאמה או בעיות שאינם יסודיים אך מנוגדים למפרט הדירה 1 שנים

ליקויים במסגרות הבית, נגרות בבית, (אלומיום, פלסטיק, עץ)-   2 שנים

בעיות בריצוף ובחיפוי הפנימי בבית –    2 שנים

כשלים ובעיות חוזרות במערכות חשמליות ובדודי השמש-         3 שנים

כל ליקוי בשטחים המשותפים (ריצוף, גדרות, מים, ביוב, חניה, חשמל, תאורה וכל ליקויי דומה)-         3 שנים

בעיות בידוד (בעיות במערכת הבידוד התרמי בדירה)-   3 שנים

כל סוגי הבעיות בצנרת, נזילות, מערכות הסקה ומרזבים-         4 שנים

בעיות איטום וזיפות של תקרות, גגות וקירות הבתים-    4 שנים

התגלות של סדקים הגדולים מ-1.5 מ"מ בקירות הבתים-            5 שנים

בעיות בחיפוי חוץ של הבניין (נפילת אריחים, התקלפות או התפוררות החיפוי) -7 שנים

תקופת הבדק כפי שמוצגת מעלה תחול על כל הקבלנים ללא יוצא מן הכלל גם אם לא כתוב כך בחוזה מכר דירה וזאת מאחר ומדובר בזכות מוקנית בחוק. כלומר, החוק מטיל את האחריות על הקבלן בכל מקרה. בכל בעיה מהסוגים המופיעים מעלה ניתן לפנות לקבלן ומחובתו לטפל בכך אלא אם כן יוכל להוכיח שהנזק נגרם על ידכם ולא באשמתו. חובת ההוכחה עליו!

 

כפי שהסברנו מעלה, תקופת האחריות תעמוד על 3 שנים לרוב ותתחיל רק לאחר תום תקופת הבדק והמשמעות היא שבמידה ויתגלו בעיות בחיפויים החיצוניים לבניין גם בשנה העשירית לאחר מסירת הנכסים יהיה על הקבלן לתקנם. אמנם אז חובת ההוכחה עליכם אך במקרה דוגמה זה אכן לא יהיה קשה להוכיח שזה נגרם בטבעיות ולא על ידי מי מהדיירים בבניין.

 

 

 

איך דורשים תיקונים בתקופת הבדק?

יש לפנות ישירות לקבלן במהירות האפשרית ולא לדחות את התלונה. ולדרוש את תיקון הליקויים שהתגלו במהלך תקופת הבדק. את הפניה כדאי לעשות בכתב ובאמצעים שיכולים להוכיח את תלונתכם כדוגמת דואר רשום או פניה בדוא"ל כך שגם אם העניין ידחה אל מחוץ לתקופת הבדק זכותכם תעמוד לכם.

 

במידה והקבלן אינו שש לתקן את הבעיה ודוחה אתכם על הסף או דוחה את בואו לבחון את הנושא פעם אחר פעם ניתן להגיש נגדו תלונה רשמית לרשם הקבלנים במשרד השיכון והבינוי כדי שאלו יעזרו לכם להתמודד עמו וכמובן יבדקו היטב את מעשיו של הקבלן ויבחנו את תוקף רישיונו לעסוק בבניין. מעבר לכך, במידת הצורך שמורה לכם הזכות להגיש תביעה משפטית נגד הקבלן וזאת כדי לקבל את המגיע לכם מתוקף החוק והחוזה המחייב של רכישת הדירה.

תוכן עניינים

אולי יעניין אותך גם..
חכירה

חכירה היא זכות קניינית אותה אנו רוכשים בכסף ובעצם, חכירה דומה מאוד לשכירות רגילה אך בשונה משכירות רגילה שלרוב תימשך מספר שנים בודדות הרי שחכירה

למידע נוסף »
כתב שיפוי

בעל הבית איבד את הערבויות שלכם לשכר דירה ? בקשו כתב שיפוי לפני שאתם מעבירים לו ערבות נוספת! כתב שיפוי נועד להגן עליכם כאשר אתם

למידע נוסף »
לוח סילוקין

לוח סילוקין היא טבלה מסודרת המציגה את החזרי המשכנתא. ניתן לראות בה את שלבי ההחזר של הלוואה הנפרעת במספר תשלומים. לוח הסילוקין נגזר מהסכם ההלוואה,

למידע נוסף »
מכתב כוונות

מכתב כוונות הוא מסמך משפטי – בנקאי אשר מתקבל לאור בקשת הלווה / נוטל המשכנתא ונדרש לרוב כאשר בכוונת הלווה למכור את הנכס הממושכן לבנק.

למידע נוסף »
נסח טאבו

נסח הטאבו הנו תדפיס דיגיטלי מתוך ספר הרישומים של רשם המקרקעין. רשם המקרקעין הנו הגורם המוסמך במשרד המשפטים לקבוע בעלות על נכסי מקרקעין. בכל עסקה

למידע נוסף »
סטייה ניכרת

הקלות המצטברות עלולות ליצור מצב שאופי הסביבה ישתנה מההגדרות המפורטות באותו אזור בתוכנית בנין עיר, לכן חוק התכנון והבנייה מתנה את ההקלות בכך שהסטייה לא

למידע נוסף »
ערבות לחוק המכר

חוק המכר דירות הנו חוק אשר נועד להגן על רוכשי דירות חדשות. משרד הבינוי והשיכון אמון להשגיח ולפקח מקרוב על כך שכל רוכשי הדירות ידעו

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
אישור עקרוני למשכנתא

אישור עקרוני למשכנתא הנו אישור הכרחי שיש לבקש מהבנק לפני שממשיכים בתהליך רכישת דירה. אישור עקרוני למשכנתא הוא הדרך בו הבנק נותן לכם אור ירוק להתקדם אל עבר עסקה כאשר הבנק מצידו מסתמך על מידע שאתם מסרתם לו. אישור זה הוא צעד חשוב אל עבר דירה חדשה ומאחר ויש מעט בלבול בנושא אנו ננסה לתמצת ככל האפשר ולספק לכם תשובות מהירות וקלילות לשאלות הפופלריות בנושא.

למידע נוסף »
פיתוח קרקע/ מבונה

בישראל, היטל פיתוח הוא מס מוניציפלי, המהווה תשלום חובה שנדרש מבעל מקרקעין או מחוכר לדורות, על ידי רשות מקומית או תאגיד מים וביוב, בזמן הנחת

למידע נוסף »
בתים להשכרה בשרון
א'-ב' בנדל"ן
בדק בית

בדק בית, הוא נושא מעניין מאוד, כאשר אנו רוכשים רכב יד שנייה ניקח את הרכש החדש לבדיקה במוסך מוסמך וניפרד מכ-600 ש"ח על רכב בשווי 40,000 ש"ח הרי שבדירה אנו משום מה נוהגים לסמוך על המזל ולקוות לטוב. הרוב המוחלט של רוכשי דירות אינם נוהגים להזמין חברות בדק בית שיבדקו שגם בנכס מקרקעין הכל תקין מתחת למכסה המנוע. תמוהה הדבר שהרי אנו לא נוכל לדעת האם הדירה שקנינו בבניין בעל תשתיות ראויות ואין ביכולתנו לדעת האם יש בעיות צנרת, נזילות ועוד שפע של בעיות אפשריות מבלי להזמין חברת בדק בית שתעשה זאת עבורנו..

למידע נוסף »
צו בתים משותפים

צו המורה על רישום בתים משותפים בפנקס הבתים הרשומים. רישום בית משותף בפנקס הבתים המשותפים מאפשר בעצם זיהוי ייחודי של כל אחת מהדירות ובכך גם

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
גוש / חלקה

זהו האופן בו מחולק הקרקע בספרי הרישומים של רשם המקרקעין הקרוי גם טאבו. איתור גוש חלקה לפי מידע חלקי ככתובת או פרטי רחוב בהחלט אפשריים ועימם אנו יכולים לברר פרטים רבים יותר אודות הסביבה של הנכס אותו אנו רוצים לקנות או לבחון. כידוע, כדי לבצע הערכת שווי דירה או מענה לשאלה כמה שווה הדירה שלי נדרש בין השאר להבין מה צופן העתיד וכמובן כמה דרשו מוכרי דירה דומה בעסקאות קודמות ומשכך להבין מהו המחיר בשוק של הנכס שלכם.

למידע נוסף »
"קומבינציה"

עסקת קומבינציה עסקת אחוזים היא עסקת חליפין שבמסגרתה מוכר בעל זכויות במקרקעין רק חלק מזכויות לקבלן תמורת חלק בנכס שייבנה על חלקו במגרש – בדרך

למידע נוסף »
בית סבתא בעין ורד
א'-ב' בנדל"ן
דירה בירושה

קבלת דירה בירושה היא לרוב אירוע משמח המהולה בעצב. אך יחד עם קבלת הדירה שערכה רב עולות שאלות רבות שיש חשיבות רבה שהיורשים ייתנו עליהם את הדעת.

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
ריבית משכנתא

ריבית משכנתא הינה ריבית על ההלוואה שנטלנו. הבעיה בריבית זו שלרובנו אין מושג מה היא אומרת ומה משמעותה על הלוואת המשכנתא שאנו נוטלים. במאמר זה אנו נפרוס את סוגי הריביות שקרוב לוודאי שנתקל בהם במהלך בקשה למשכנתא וכדי שלא תצאו חסרי ידע הכנו עבורכם מילון ריבית מתומצת ומסודר בו ניתן סקירה קצרה ועניינית לכל סוגי ריבית משכנתא שחשוב שתדעו כדי שהבנק לא יעבוד עליכם.

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
היטל השבחה

היטל השבחה הנו אחד מתשלומי החובה שנופלים על כתפיו של בעלי קרקע או בעל זכויות חכירה לדורות ולמרות העובדה שמדובר בהיטל משמעותי וכבד על בעלי הקרקע ישנם מקרים שזהו אירוע משמח במיוחד וזאת מאחר והיטל השבחה נגבה לאחר שהוועדה המקומית מאשרת תכנית שמתייחסת בין היתר לקרקע שבבעלותכם וכתוצאה מאישור זה ערך הקרקע עולה. לרוב בעליה קרקע הוא זה שמשלם את ההיטל אלא אם כן הקרקע נמכרה וכסעיף בחוזה מכר נכתב שהקונה הוא זה שיישא בעלויות היטל ההשבחה.

למידע נוסף »
שטר חוב

מה זה שטר חוב שכירות? שטר חוב זה מסמך בו אדם מתחייב בכתב לשלם סכום כסף קבוע מראש במידה ועבר על תנאי החוזה / נמנע

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
ועדה מקומית

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אחראית על הנפקת היתרי בנייה בהתאם לתקנות התכנון והבנייה בשטחים בהם קיימת תוכנית בניין עיר מאושרת. כמו כן, בשנת 1995 ניתנה לוועדה המקומית סמכות לאשר שינויים בתוכניות מתאר מקומיות, בהתאם לרשימה סגורה של נושאים .
מטרתה של סמכות זו, היא לקצר את הליכי התכנון. אולם בתי המשפט קבעו שהסמכות שהועברה לוועדה המקומית מסגרת התיקון היא מצומצמת ומאפשרת עריכת שינויים מינוריים בלבד בעלי "השלכה מקומית מצומצמת". בשנת 2014 תוקן חוק התכנון והבנייה פעם נוספת, והורחבו משמעותית הסמכויות של הוועדות המקומיות.

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
מה זה זיקת הנאה?

זיקת הנאה היא זכות קניינית עצמאית הניתנת לאדם או לישות, להשתמש מקרקעין שהם בבעלות אדם אחר. הזכות טבועה במקרקעין ולא באדם ספציפי (למשל זכות מעבר), היא חייבת ברישום בטאבו. מקרקעין בהם יש זיקת הנאה קרויים מקרקעין כפויים. במילים אחרות, בעסקה של זיקת הנאה בעל המקרקעין הכפופים מתיר לאחר לעשות שימוש מסוים במקרקעין שבבעלותו.

למידע נוסף »
טאבו

טאבו הנו דבר שלא ניתן למחלוקת. רישום בטאבו מוכר לכל המוכרים והקונים כדבר המשמעותי והחשוב ביותר שיש לבדוק לפני התקדמות במשא ומתן לרכישה או מכירה

למידע נוסף »