פיתוח קרקע/ מבונה

פיתוח קרקע/ מבונה

בישראל, היטל פיתוח הוא מס מוניציפלי, המהווה תשלום חובה שנדרש מבעל מקרקעין או מחוכר לדורות, על ידי רשות מקומית או תאגיד מים וביוב, בזמן הנחת תשתית מוניציפלית או בטרם מתן היתר בנייה. היטלי הפיתוח נועדו לממן הנחת תשתיות מוניציפליות, ובכללן כבישים ומדרכות, תעלות תיעול וניקוז מי גשמים, צנרת הולכת מים, צנרת הולכת ביוב, ושטחים ציבוריים פתוחים.

 

הבסיס החוקי- עיריות הוסמכו בפקודת העיריות להקים תשתיות (כגון כבישים, מדרכות, ניקוז וכיוצא באלה), וכן לקבוע חוקי עזר שיחייבו את בעלי הנכסים לממן את הקמתן של תשתיות אלה. המימון יעשה בתשלום אגרות, היטלים או דמי השתתפות. סמכות דומה ניתנה למועצות מקומיות. מכוח סמכות זו התקינו הרשויות המקומיות חוקי עזר שונים כגון: חוק עזר לסלילת רחובות ומדרכות, חוק עזר לניקוז (או לתיעול). בחוק העזר מוגדרות התשתיות אותן צריכה העירייה להקים, אופן המימון של התשתית (היטל או דמי השתתפות), הגדרת החייבים בתשלום, הגדרת האירועים המחייבים תשלום ("אירועי מס") הגדרת התעריפים ושיטת הצמדתם. כתוצאה מכך, כל רשות מקומית קובעת חוקי עזר משלה ובהם תעריפים משלה.

קיימים 5 סוגים עיקריים של היטלי פיתוח, כאשר כל אחד מהם נקבע בחוק עזר נפרד:

היטל סלילה נועד לממן סלילה של כבישים ומדרכות.

היטל תיעול נועד לממן הנחה של תעלות ניקוז מי גשמים.

היטל ביוב נועד לממן הנחה של תשתית לניקוז ביוב.

היטל צנרת מים נועד לממן הנחה של צינורות הולכת מי שתייה.

היטל שטחים ציבוריים פתוחים נועד לממן פתוח שטחים ציבוריים פתוחים כגון גנים ציבוריים.

אירועים המקימים חובת תשלום היטל פיתוח

קיימים שני מקרים עיקריים בהם נדרש בעל מקרקעין, הנישום, לשלם היטל פיתוח.

המקרה הראשון מתרחש כאשר מונחת לראשונה תשתית עירונית בסמוך לחלקה שבבעלות הנישום. החיוב המוטל על הבעלים עשוי לכלול חיוב בגין שטח הקרקע בלבד, במקרים בהם לא קיים מבנה, והוא עשוי לכלול חיוב הן על רכיב הקרקע, והן על רכיב השטח הבנוי.

המקרה השני בו יוטל היטל פיתוח על בעל נכס הוא עם הגשת בקשה למתן היתר בנייה. אם קיימות כבר תשתיות מוניציפלית הגובלת בחלקה אשר בעדה שולמו כבר היטל או דמי השתתפות, יחוב בעל הנכס בתשלום היטל עבור רכיב השטח הבנוי בלבד (או תוספת השטח הבנוי), בעוד שההיטלים בגין רכיב הקרקע שולמו בדרך כלל קודם לכן, בעת הנחת התשתית.

 

תעריפים ודרכי חישוב

התשלום המוטל על כל בעל נכס מורכב דרך כלל משני רכיבים, האחד בעד שטח הקרקע של הנכס והשני בעד השטח הבנוי. סכום החיוב בעד הקרקע מחושב לפי שטח הקרקע מוכפל בתעריף לכל מ"ר קרקע. סכום החיוב בעד השטח הבנוי מחושב לפי השטח הבנוי מוכפל בתעריף לשטח הבנוי. במספר רשויות מחייבים נכסים מסוימים שאינם מיועדים למגורים, לפי נפח הבניין (במקום לפי שטח הבניין). התעריפים קבועים בחוקי העזר.

 

קביעת התעריף נעשית על ידי כל רשות מקומית בנפרד. כדי לקבוע מהו התעריף עבור כל מ"ר, עורכת הרשות המקומית תחשיב, הלוקח בחשבון את הבניה הקיימת ואת הבנייה העתידית הצפויה ברשות, ואת העלות הכוללת של הנחת התשתיות, ומחלצת את התעריף על ידי חלוקה של כלל העלויות, בכלל השטחים.

במהלך השנים התפתח נוהל רווח על פיו יזמים של פרויקטים גדולים היו מקבלים על עצמם ביצוע של עבודות הפיתוח תמורת פטור חלקי או מלא מהיטלי הפיתוח. הסכמים אלו הטיבו עם הרשויות המקומיות מכיוון שחוקי העזר שקובעים את היטל הפיתוח הם במקרים רבים מיושנים ואינם מכסים את עלויות הפיתוח. ביוני 2011 קבע בית המשפט העליון שהסכמים אלו בלתי חוקיים מכיוון שאין לרשות מקומית סמכות לתת פטור ממיסים והיטלים ומכיוון שאין לרשות סמכות להעביר את עבודות הפיתוח ליזם שלא על פי חוק מכרזים הקובע חובת מכרז או הליך של פטור ממכרז.

תאגידי מים וביוב

בעקבות חקיקה שנכנסה לתוקף בהדרגה במהלך העשור הראשון של המאה ה-21, הוקמו ברחבי הארץ מספר תאגידים פרטיים, במטרה להפריט חלק מהשירותים הניתנים לתושבי הרשויות. עיקר תפקידם של תאגידים אלו הוא הקמה ותחזוקה של תשתיות המים והביוב בעיריות ובמועצות המקומיות. עם העברת הפעילות לתאגידים אלו, עברה גם פעילות גביית היטלי הפיתוח לידיהם. כיום, ברוב המוחלט של הרשויות המקומיות בארץ, נחלקים היטלי הפיתוח בין הרשות המקומית (אשר ממשיכה וגובה היטלי פיתוח בגין סלילה ותיעול) ובין תאגידי המים והביוב הפרטיים (אשר גובים את היטלי הפיתוח בגין הנחת תשתיות מים וביוב).

תוכן עניינים

אולי יעניין אותך גם..
כתב שיפוי

בעל הבית איבד את הערבויות שלכם לשכר דירה ? בקשו כתב שיפוי לפני שאתם מעבירים לו ערבות נוספת! כתב שיפוי נועד להגן עליכם כאשר אתם

למידע נוסף »
לוח סילוקין

לוח סילוקין היא טבלה מסודרת המציגה את החזרי המשכנתא. ניתן לראות בה את שלבי ההחזר של הלוואה הנפרעת במספר תשלומים. לוח הסילוקין נגזר מהסכם ההלוואה,

למידע נוסף »
מכתב כוונות

מכתב כוונות הוא מסמך משפטי – בנקאי אשר מתקבל לאור בקשת הלווה / נוטל המשכנתא ונדרש לרוב כאשר בכוונת הלווה למכור את הנכס הממושכן לבנק.

למידע נוסף »
נסח טאבו

נסח הטאבו הנו תדפיס דיגיטלי מתוך ספר הרישומים של רשם המקרקעין. רשם המקרקעין הנו הגורם המוסמך במשרד המשפטים לקבוע בעלות על נכסי מקרקעין. בכל עסקה

למידע נוסף »
סטייה ניכרת

הקלות המצטברות עלולות ליצור מצב שאופי הסביבה ישתנה מההגדרות המפורטות באותו אזור בתוכנית בנין עיר, לכן חוק התכנון והבנייה מתנה את ההקלות בכך שהסטייה לא

למידע נוסף »
ערבות לחוק המכר

חוק המכר דירות הנו חוק אשר נועד להגן על רוכשי דירות חדשות. משרד הבינוי והשיכון אמון להשגיח ולפקח מקרוב על כך שכל רוכשי הדירות ידעו

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
אישור עקרוני למשכנתא

אישור עקרוני למשכנתא הנו אישור הכרחי שיש לבקש מהבנק לפני שממשיכים בתהליך רכישת דירה. אישור עקרוני למשכנתא הוא הדרך בו הבנק נותן לכם אור ירוק להתקדם אל עבר עסקה כאשר הבנק מצידו מסתמך על מידע שאתם מסרתם לו. אישור זה הוא צעד חשוב אל עבר דירה חדשה ומאחר ויש מעט בלבול בנושא אנו ננסה לתמצת ככל האפשר ולספק לכם תשובות מהירות וקלילות לשאלות הפופלריות בנושא.

למידע נוסף »
צו בתים משותפים

צו המורה על רישום בתים משותפים בפנקס הבתים הרשומים. רישום בית משותף בפנקס הבתים המשותפים מאפשר בעצם זיהוי ייחודי של כל אחת מהדירות ובכך גם

למידע נוסף »
בתים להשכרה בשרון
א'-ב' בנדל"ן
בדק בית

בדק בית, הוא נושא מעניין מאוד, כאשר אנו רוכשים רכב יד שנייה ניקח את הרכש החדש לבדיקה במוסך מוסמך וניפרד מכ-600 ש"ח על רכב בשווי 40,000 ש"ח הרי שבדירה אנו משום מה נוהגים לסמוך על המזל ולקוות לטוב. הרוב המוחלט של רוכשי דירות אינם נוהגים להזמין חברות בדק בית שיבדקו שגם בנכס מקרקעין הכל תקין מתחת למכסה המנוע. תמוהה הדבר שהרי אנו לא נוכל לדעת האם הדירה שקנינו בבניין בעל תשתיות ראויות ואין ביכולתנו לדעת האם יש בעיות צנרת, נזילות ועוד שפע של בעיות אפשריות מבלי להזמין חברת בדק בית שתעשה זאת עבורנו..

למידע נוסף »
"קומבינציה"

עסקת קומבינציה עסקת אחוזים היא עסקת חליפין שבמסגרתה מוכר בעל זכויות במקרקעין רק חלק מזכויות לקבלן תמורת חלק בנכס שייבנה על חלקו במגרש – בדרך

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
גוש / חלקה

זהו האופן בו מחולק הקרקע בספרי הרישומים של רשם המקרקעין הקרוי גם טאבו. איתור גוש חלקה לפי מידע חלקי ככתובת או פרטי רחוב בהחלט אפשריים ועימם אנו יכולים לברר פרטים רבים יותר אודות הסביבה של הנכס אותו אנו רוצים לקנות או לבחון. כידוע, כדי לבצע הערכת שווי דירה או מענה לשאלה כמה שווה הדירה שלי נדרש בין השאר להבין מה צופן העתיד וכמובן כמה דרשו מוכרי דירה דומה בעסקאות קודמות ומשכך להבין מהו המחיר בשוק של הנכס שלכם.

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
ריבית משכנתא

ריבית משכנתא הינה ריבית על ההלוואה שנטלנו. הבעיה בריבית זו שלרובנו אין מושג מה היא אומרת ומה משמעותה על הלוואת המשכנתא שאנו נוטלים. במאמר זה אנו נפרוס את סוגי הריביות שקרוב לוודאי שנתקל בהם במהלך בקשה למשכנתא וכדי שלא תצאו חסרי ידע הכנו עבורכם מילון ריבית מתומצת ומסודר בו ניתן סקירה קצרה ועניינית לכל סוגי ריבית משכנתא שחשוב שתדעו כדי שהבנק לא יעבוד עליכם.

למידע נוסף »
בית סבתא בעין ורד
א'-ב' בנדל"ן
דירה בירושה

קבלת דירה בירושה היא לרוב אירוע משמח המהולה בעצב. אך יחד עם קבלת הדירה שערכה רב עולות שאלות רבות שיש חשיבות רבה שהיורשים ייתנו עליהם את הדעת.

למידע נוסף »
שטר חוב

מה זה שטר חוב שכירות? שטר חוב זה מסמך בו אדם מתחייב בכתב לשלם סכום כסף קבוע מראש במידה ועבר על תנאי החוזה / נמנע

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
היטל השבחה

היטל השבחה הנו אחד מתשלומי החובה שנופלים על כתפיו של בעלי קרקע או בעל זכויות חכירה לדורות ולמרות העובדה שמדובר בהיטל משמעותי וכבד על בעלי הקרקע ישנם מקרים שזהו אירוע משמח במיוחד וזאת מאחר והיטל השבחה נגבה לאחר שהוועדה המקומית מאשרת תכנית שמתייחסת בין היתר לקרקע שבבעלותכם וכתוצאה מאישור זה ערך הקרקע עולה. לרוב בעליה קרקע הוא זה שמשלם את ההיטל אלא אם כן הקרקע נמכרה וכסעיף בחוזה מכר נכתב שהקונה הוא זה שיישא בעלויות היטל ההשבחה.

למידע נוסף »
תקופת הבדק

תקופת הבדק ותקופת האחריות הן זכויות של רוכשי דירה מקבלן. רבים מתקשים להבין מה ההבדל בין תקופת הבדק ותקופת האחריות ומעבר לכך קשה לדעת מה

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
ועדה מקומית

הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אחראית על הנפקת היתרי בנייה בהתאם לתקנות התכנון והבנייה בשטחים בהם קיימת תוכנית בניין עיר מאושרת. כמו כן, בשנת 1995 ניתנה לוועדה המקומית סמכות לאשר שינויים בתוכניות מתאר מקומיות, בהתאם לרשימה סגורה של נושאים .
מטרתה של סמכות זו, היא לקצר את הליכי התכנון. אולם בתי המשפט קבעו שהסמכות שהועברה לוועדה המקומית מסגרת התיקון היא מצומצמת ומאפשרת עריכת שינויים מינוריים בלבד בעלי "השלכה מקומית מצומצמת". בשנת 2014 תוקן חוק התכנון והבנייה פעם נוספת, והורחבו משמעותית הסמכויות של הוועדות המקומיות.

למידע נוסף »
א'-ב' בנדל"ן
מה זה זיקת הנאה?

זיקת הנאה היא זכות קניינית עצמאית הניתנת לאדם או לישות, להשתמש מקרקעין שהם בבעלות אדם אחר. הזכות טבועה במקרקעין ולא באדם ספציפי (למשל זכות מעבר), היא חייבת ברישום בטאבו. מקרקעין בהם יש זיקת הנאה קרויים מקרקעין כפויים. במילים אחרות, בעסקה של זיקת הנאה בעל המקרקעין הכפופים מתיר לאחר לעשות שימוש מסוים במקרקעין שבבעלותו.

למידע נוסף »
טאבו

טאבו הנו דבר שלא ניתן למחלוקת. רישום בטאבו מוכר לכל המוכרים והקונים כדבר המשמעותי והחשוב ביותר שיש לבדוק לפני התקדמות במשא ומתן לרכישה או מכירה

למידע נוסף »
חכירה

חכירה היא זכות קניינית אותה אנו רוכשים בכסף ובעצם, חכירה דומה מאוד לשכירות רגילה אך בשונה משכירות רגילה שלרוב תימשך מספר שנים בודדות הרי שחכירה

למידע נוסף »